3 tips voor een gezonde mondflora

3 tips voor een gezonde mondflora

Naast een goede dagelijkse mondhygiëne zijn er factoren die je helpen je mondflora gezond te maken en gezond te houden.

  • Tip 1: Eet vezels uit groenten en fruit. Deze stimuleren een goede speekselproductie met daarin stoffen die als voedingsbron van de mondflora dienen. De voedingsvezels zijn ook de voedingsbron voor de goede, beschermende bacteriën in de darmen. Deze heb je nodig voor een goede algehele gezondheid alsook een goede mondgezondheid.
  • Tip 2: Beperk het eten van suikers en zetmeelrijke producten (alles met meel).  Hierdoor verandert de samenstelling tandplak, wat voor het grootste gedeelte uit bacteriën bestaat. Suikers en zetmeel zijn namelijk voeding voor de slechte bacteriën.
  • Tip 3: Ga verstandig om met dagelijkse stress en geef je lichaam voldoende rust voor een goede balans en tijd om te kunnen herstellen. De samenstelling van de bacteriële flora verandert door stress.