Laat tijdig je gebitsprothese checken !

Laat tijdig je gebitsprothese checken !

Voorkom gezondheidsproblemen

Zo’n 3 miljoen mensen in ons land hebben een gehele of gedeeltelijke gebitsprothese. Het merendeel van deze groep is 65-plusser. Daarom roept Smartdent ook familieleden en buren, mantelzorgers en zorgverleners van (kwetsbare) ouderen op hen te wijzen op het belang van een goed passend gebit. Want wie niet meer goed kan kauwen, gaat minder eten, waardoor het lichaam te weinig voedzame stoffen binnenkrijgt met alle gevolgen van dien. Zo neemt door verzwakking de kans op vallen toe. Bovendien kunnen door ontstekingen in de mond elders in het lichaam gezondheidsproblemen ontstaan.

Het advies is een kunstgebit jaarlijks te laten controleren en iedere 5 jaar te laten vervangen. Sommigen, met name ouderen, dragen wel 10 tot 20 jaar dezelfde niet meer passende prothese, constateren tandprothetici. Maar rondlopen met pijn is echt niet nodig.