Waarom moet ik naar de tandarts gaan?

Twee keer per jaar naar de tandarts gaan is voor veel mensen niet hun favoriete bezigheid. Toch is het belangrijk om je gebit ten minste twee keer per jaar te laten controleren door een tandarts. Waarom?, vraagt u zich af? Wij leggen u uit waarom een bezoek aan de tandarts belangrijker is dan u denkt.

Tijdens een bezoek aan uw tandarts controleert hij of zij of uw tanden nog gezond zijn én of uw tandvlees nog gezond is. Er wordt onder andere gekeken of u gaatjes heeft, of uw tandvlees niet te ver teruggetrokken is en of u last heeft van tandplakvorming. Tandplak bestaat uit een laagje bacteriën dat zich langs de buitenkant van uw tanden en uw tandvlees ophoopt. Wanneer deze tandplak niet verwijderd wordt, verhardt hij. Hierdoor ontstaat tandsteen.

Tandsteen

Tandsteen is een harde kalklaag op uw tanden. Tandsteen is zeer ruw en houdt daardoor makkelijker voedselresten vast. Hierdoor verkleuren uw tanden geel/bruin en kunnen er gaatjes ontstaan. Daarnaast zorgt tandsteen snel voor een slechte adem en kan het zorgen voor ontstekingen in uw tandvlees. Redenen genoeg dus om te voorkomen dat tandsteen zich ophoopt langs uw tanden.

Tandplak

Tandplak is dus dé grote veroorzaker van gaatjes. De zuren die door de bacteriën in tandplak geproduceerd worden, tasten uw glazuurlaag aan. Op den duur leidt deze aantasting tot het verdwijnen van glazuur ín de tand, waardoor het oppervlak van de tand barst en er een gaatje ontstaat. Gaatjes kunnen voor heftige pijn zorgen en veroorzaken daarnaast een slechte adem. Een tandarts verwijdert tandplak voordat het tandsteen kan worden. Hierdoor blijven uw tanden en uw tandvlees gezond en voorkomt u een slechte adem als gevolg van mondhygiënische problemen.

Buiten uw tanden controleert uw tandarts ook uw tandvlees. Ongezond tandvlees kan leiden tot mondziekten, veelvuldig oraal bloeden en een slechte adem. Ook hierbij geldt dat voorkomen beter is dan genezen.

Gezond gebit

Zijn uw tanden en tandvlees gezond? Dan hoeft een bezoek aan de tandarts helemaal niet lang te duren. De tandarts zal een controle uitvoeren en uw tanden zullen grondig gereinigd worden. Weten wat u zelf kunt doen om uw gebit gezond te houden? Maak dan een afspraak bij SmartDent. Onze specialisten leggen u graag uit hoe u uw gebit gezond en sterk houdt.